Wijziging rankingsysteem

Na talloze vergaderingen van de rankingcommissie, uitgebreide besprekingen op federaal niveau en intensieve overleg met Visual Reality (het bedrijf achter toernooi.nl), zullen er vanaf het komende seizoen wijzigingen op nationaal niveau worden doorgevoerd om diverse problemen binnen het rankingsysteem aan te pakken.

Hieronder kan je de verschillende wijzigingen bekijken. Voor meer gedetailleerde informatie kan je de bijgevoegde presentatie raadplegen. De wijzigingen zouden vanaf dinsdag 23 juli zichtbaar moeten zijn.

Link presentatie

Berekening gemiddeldes op basis van de laatste 20 geldige wedstrijden (over een periode van 52 weken) 

Doel: actieve spelers motiveren om te blijven spelen door hun de mogelijkheid te geven om oude resultaten weg te werken.

Er was geen maximum aantal wedstrijden voor de berekening van het gemiddelde. Je moest als speler dus 52 weken wachten voordat oude resultaten wegvielen uit je gemiddelde. Nu worden enkel de laatste 20 geldige wedstrijden gebruikt, waardoor je oudere resultaten kan wegwerken.

Dit systeem geeft een actueler beeld weer van het huidige niveau van de speler.

Definitie van een geldige wedstrijd: een officiële wedstrijd tijdens een tornooi, een interclubcompetitie of een kampioenschap georganiseerd onder toezicht van de KBBF, de LFBB of BV, met uitzondering van de leeftijdscategorieën van (jeugd en senioren), gewonnen of verloren, behalve:

  • Niet-gespeelde wedstrijden (walk-over)
  • In enkel, wedstrijden verloren van een tegenstander met meer dan één klassement hoger.
  • In (gemengd) dubbel, wedstrijden verloren tegen een koppel waarvan de som van hun klassementen in totaal meer dan 1 klassement hoger is dan de som van de klassementen van de speler en zijn partner. Hiervoor was het in totaal meer dan 2 klassementen hoger.

Maandelijkse klassementswijziging 

Doel: frequentere klassementswijziging om te voorkomen dat spelers stoppen met spelen en wachten op de volgende klassementswijziging zodra ze voldoende punten hebben, alsook spelers sneller naar hun nieuwe klassement laten evolueren en op een correct niveau laten spelen.

De klassementen zullen de eerste maandag (of de volgende dag als het een feestdag is) van elke maand opnieuw gewijzigd worden gebaseerd op de gemiddelden voor stijgen en dalen van de spelers.

Hiervoor was de klassementswijziging om de 2 maanden.

Verplicht inschrijven in eigen klassement 

Doel: meer wedstrijden tussen gelijke klassementen, zodat de winnaar voldoende punten krijgt om het gemiddelde positief te beïnvloeden.

In het verleden kon je in enkel in een hoger klassement inschrijven. Dit zal niet meer mogelijk zijn.

In dubbel moet een koppel met verschillende klassementen zich inschrijven in de tabel met het sterkste klassement van beide spelers.

Hiervoor mocht het verschil tussen het gemiddelde klassement van het koppel en het zwakste klassement van de tabel niet meer dan 1 bedragen, dus kon een koppel van hetzelfde klassement één klassement hoger inschrijven. Dit zal niet meer mogelijk zijn.

Maximum 2 klassementen verschil tussen een koppel 

Doel: meer evenwichtige koppels en zo ook wedstrijden tussen gelijke klassementen, zodat de winnaar voldoende punten krijgt om het gemiddelde positief te beïnvloeden.

Hiervoor was het maximum verschil tussen een koppel 3 klassementen.

Nieuwe grenzen om te stijgen of dalen 

Doel: sneller kunnen stijgen/dalen na periode van goede/minder goede resultaten.

Aantal punten per gewonnen wedstrijd 

Doel: punten per gewonnen wedstrijd aanpassen aan de nieuwe grenzen.

Bescherming van 6 maanden na daling 

Doel: voorkomen dat spelers meerdere keren na elkaar dalen zonder dat er nieuwe resultaten zijn bijgekomen.

Verplichte splitsing van reeksen bij 8 spelers/koppels van elk klassement 

Doel: meer wedstrijden tussen gelijke klassementen, zodat de winnaar voldoende punten krijgt om het gemiddelde positief te beïnvloeden.

Hiervoor was deze splitsing niet verplicht. Ook kan elke liga bij de start van de inschrijvingen verplichten de reeks 11-12 te splitsen in afzonderlijke klassementen.

Aanvraag klassementswijziging 

Doel: spelers kunnen een gemotiveerde aanvraag tot herziening indienen via deze link.

De nationale klassementencommissie beoordeelt de aanvragen op basis van de motivatie en relevante resultaten van de speler.

Screenshot_7 Screenshot_6 news1.jpg

  • Bericht auteur:

Geef een reactie